"Hade frågan gällt år 2000 skulle den nästan varit lättare besvarad, ty då hade fantasien fått sväva fritt omkring i landet Utopia"



Hur mycket vet du om hur hushållen såg ut för 30 år sedan?
Hur tror du de kommer se ut om 50 år?

I en av Humodern tidningarna från 1925 var de just den frågan de ställde sig i en artikel om just "Hur husmödrar av i dag tro, att deras döttrar och dotterdöttrar få det."


"Trycka-på-knappen-systemet nalkas.
Fröken Kerstin Key, som i husmoderns spalter lär hurmödrar hjälpa sig själva, tar också detta som utgångspunkt i sitt svar.

>Om femtio år kommer det inte finnas några andra hembiträden än möjligen sådana, som gå till och ifrån, och mest ifrån.
Om söndagarna få herrskapet under alla förhållanden alltid reda sig själva, och då äro hemmets herrar naturligtvis chevalereska att de sätta köksförkläde utanpå rökrocken och hjälpa till. Med kännedom om deras praktiska sans och helt förklarliga motvilja för onödigt jobb komma därför dåtidens bostäder och speciellt köken att bara inredas med all sköns arbetsbesparande möjligheter, såsom obegränsatd tillgång på varmt vatten, sopförbränning, elektriska spisar, elektriska duschar som strilar disken ren, d : o torkapparat, blandnings- och skalmaskin, elektrisk skoborste och putsapparat för metaller, marmorskivor m. m., sdammsugare, bonapparat, rullbord m. m., m. m.
Med andra ord ett genomgående "tryck-på-knappen-system" är genomfört. Gemensamma måltider äro naturlig sak, sällskapslivet är förenklat. Linneförrådet äges och utbytes var vecka av tvättinrättningarna. Fisken är rensad i köket, fågels urtagen etc. Skolundervisningen går ut på att alla, måde man och kvinna, skola lära sig att i det rätta ögonblicket kunna trycka på den rätta knappen och således i alla livets skiften kunna reda sig själva.< "


Det här är var de förutspådde skulle hända åt 1975, men med tanke på att det bara är spekulationer tycker jag hon inte är en dålig gissare!
Men det är inte bara hon som skrev sin mening i den här artikeln. Fru Gerda Kumlien skrev bland annat så här:


"Och om 50 år! låt mig gissa, att husmödrarna nära nog över lag gått tillbaka från sysslorna utom hemmet, och att mycket, mycket annat av gångna tiders patriarkaliska och hemtrevliga förhållanden - (18)60- och 70-taletens förhållanden -återvänt. Man får då - om 50 år - ett vcilligt och kunnigt hembiträde ganska billigt, och hemmens döttrar hha på nytt lärt dig, att kunnighet i hushållsgöromål och det stilla fridsamma hemmasittandet med handarbete är långt mer värt än uteliv och jazz!"




Jag vet inte med er, men jag skulle bli glad över ett spray
som gjorde att bomullskläder inte blev skrynkliga.





Kan det vara något sånt här de tänkte sig skulle vara en bra arbetsbesparande möjlighet?
(Nageltorkare , http://www.coolstuff.se 69 kr)


Kommentarer

♣ Skriv dina tankar här ♣

♣ Mitt namn:
Kom ihåg mig?

♣ E-postadress: (publiceras ej)

♣ URL/Bloggadress:

♣ Min tanke:

Trackback
RSS 2.0